Free-Sub olarak temel üretim odağımız dalış elbiseleri ve yine neopren malzemeden imal edilen dalış malzemeleridir. Üretimimizi, Türkiye’de 2500 metrekare kapalı alana sahip fabrikamızda gerçekleştirmekteyiz.

Yatırımlarımız ile fabrikamızın, imalatın tüm safhalarının aynı çatı altında gerçekleştiği, yüksek adetli ve kaliteli üretim becerisine sahip entegre bir tesis olmasını hedefledik.

Bugün geldiğimiz noktada aşağıdaki üretim safhalının tamamını firmamız bünyesinde gerçekleştiriyoruz;

  • Desen tasarımı
  • Desenlerin jarseye kumaşa baskısı
  • Neopren blokların ihtiyaca göre uygun kalınlıklarda kesimi
  • Kalınlık ihtiyacına göre kesilen neopren tabakaların jarse kumaş ile lamine edilmesi
  • Müşterilerimizin logo tasarımı ve baskıları
  • Dalış elbiselerinin sadece neopren materyal için tasarlanmış makineler ile dikimi.

İmalatın tüm saflarının aynı çatı altında yapılabilmesi; ürün tasarım ve geliştirme, kalitenin standardizasyonu, yüksek adetli üretim potansiyeli gibi birçok noktada bizi hedeflediğimiz noktaya taşıdı. Yanı sıra bu kabiliyetin bize kattığı en önemli özelliklerden biri de farklı markalar için yaptığımız desen ve model tasarımlarının mahremiyetini koruyabilmektir. Bu sayede sektörde hizmet veren her marka, kendine özgü desen tasarımı ve rengi ile kullanıcılarına ulaşabilme avantajına sahip olmaktadır..

Dalış Elbiseleri Üretim Parkuru

Sitemizde küçük bir bölümünü sergilediğimiz kamuflaj desenlerin tasarımı fabrikamızdaki desen tasarım departmanında gerçekleştirilmekte ve bu desenlere her gün yenileri eklenmektedir.

Tasarım departmanımızda farklı markalara özel desen ve renk çalışmaları da yapılmakta ve neticesinde her markanın kendi tarzını yansıtacak desen ve renklere sahip olması sağlanmaktadır.

Tasarımını fabrikamız bünyesinde gerçekleştirdiğimiz desenlerin jarseye baskısını süblime baskı tekniği ile gerçekleştirmekteyiz. Süblime baskı özetle ; baskıda kullanılan boyar maddelerin yüksek sıcaklıkla buharlaştırılarak jarse kumaştaki polyester ipliğin flamentlerine nüfuz etmesini sağlayan baskı tekniğidir.

Süblime Baskının Avantajları;
– Tasarımdaki renk canlılığını ve desen detaylarını jarse üzerinde maksimum seviyede görmenizi sağlar.
– Yüksek renk haslıklarına sahiptir. Tekstil sektöründe tambur baskı vb. isimler ile adlandırılan baskı tekniğinde boyar maddelerin binder vb. bağlayıcılar ile ipliğin yüzeyine tutunması sağlanır, boyanın ipliğe nüfuz etme oranı süblime baskı tekniğine göre oldukça düşüktür. Süblime baskıda çalışma sistemi ise boyar maddenin iplik flamentine direkt nüfuz etmesini sağlamaktır. Buda renklerin canlılığının uzun süre korunmasını sağlar.
– Süblime baskı tekniğinin birim maliyetinin nisbeten yüksek olmasına karşın üretim sürati yüksektir, renk ve desenlere maksimum seviyede müdahale avantajı sağlar, minimum imalat metrajı düşüktür, hepsinin ötesinde renk canlılığını emsal bakılara göre çok daha uzun süre muhafaza eder.

Free-Sub olarak 2020 yılında imalat parkurumuza dahil ettiğimiz yatay kesim makinemiz ile lider neopren üreticilerinden tedarik ettiğimiz neopren blokları ihtiyacımıza yönelik kalınlıklarda keserek üretim sürecini hızlandırıp kalitesini arttırmayı hedefledik.

Dalış elbiselerinin üretiminde temel ham madde olarak “Neopren” kullanılır. Neopren malzeme hedeflenen kullanım alanı, içeriği ve doğal olarak üretici firmanın tercihine göre farklı kalınlıklarda bizlerin “Kütük” olarak tabir ettiğimiz bloklar halinde üretilir. Sanılanın aksine neopren 3mm, 5mm vb. standart kalınlıklarda (istisnalar hariç) üretilmez. Neopren, kimyasal üretim safhası tamamlandığında genellikle 30mm ile 45mm yüksekliğinde bloklar halindedir. Bu neopren bloklar daha sonra ihtiyaca göre (imal edilecek ürünün kullanım alanı) farklı kalınlıklarda dilimlenir. Neopren yüksek elastikiyete bununla birlikte darbe ve yıpranmaya karşı yüksek dirence sahiptir. Bu sebeple neopren blokların ihtiyaca göre farklı kalınlıklarda dilimlenmesi (yatay kesimi) sadece neopren malzemenin kesimi için geliştirilmiş ve üretilmiş makinelerle yapılmaktadır.

Laminasyon Nedir?
Kısa tabir ile neopren malzemenin jarse kumaş ile kaplanması işlemidir.

Dalış Elbiseleri Üretiminde Laminasyon ;
Neopren malzemenin jarse ile kaplanmasında genel tabir ile “Hot Melt” olarak bilinen “sıcak tutkal” yada “sıcak eriyik” olarak çevirebileceğimiz laminasyon sistemi uygulanır. Dalış elbiselerinin üretiminde film laminasyon vb. teknikler kullanılmaz, bu tarz laminasyon teknikleri neoprenin elastikiyetini eksilttiği gibi nisbeten zorlayıcı doğa şartlarında kullanılan dalış elbiselerinin kısa sürede hasar görmesine sebep olur. Üretimde laminasyon safhası dalış elbiselerinin konforu ve dayanıklılığı için son derece önemlidir. Kontrollü şartlarda, doğru formüle edilmiş yapıştırıcı doğru makinede uygulanmalıdır.

Laminasyon Departmanı ve Kapasitemiz ;
Free-Sub olarak laminasyon işlemini, yalnızca neopren malzeme için formüle edilmiş yapıştırıcı ve 2016 yılı sonunda imalat parkurumuza kattığımız makinemiz ile gerçekleştiriyoruz.
Laminasyon makinemizin üretim kapasitesi saatte ortalama 1200 metredir. Basit bir hesapla, 2.20 metre uzunluğundaki standart bir neopren tabakadan 1 saatte 550 adet lamine edebilmekteyiz.

Laminasyon işlemi nasıl gerçekleşir?
“Hot Melt” laminasyon şeklinde, neopren için özel olarak imal edilmiş farklı komponentler laminasyon işleminin hemen öncesinde standart bir formül ile birleştirilerek üretimde kullanılacak yapışkan elde edilir. Bu noktadan sonra görevi yine neopren malzemenin laminasyonuna yönelik özel olarak üretilmiş laminasyon makinesi devralır. Laminasyon makinesi yapışkanı neopren tabakanın üzerine her noktasında eşit yoğunlukta ve uygun miktarda olacak şekilde nakleder ve hemen sonrasında uygun gerginliğini otomatik olarak ayarladığı jarse ile neopreni gereken standart basınçla birleştirir. Sonrasında jarse ile kaplanmış neopren yüksek sıcaklık ihtiva eden üç metre çapındaki sıcak tambur etrafından geçirilerek yapışkanın kuruması sağlanır.

Dalış elbiseleri, temelde su ve ısı yalıtımı, konfor ve ergonomi odaklı üretilmektedir. Bahse konu özelliklerin sağlanması için imalat tekniği ve kullanılan makineler standart tekstil üretiminden farklıdır.

Genel olarak başlangıç aşamasında tüm parçalar özel yapışkanlar kullanılarak birbirlerine yapıştırılır. Öncelikli hedef su yalıtımı olduğu için bu işlemin doğru yapışkan ile dikkatli bir şekilde yapılması önemlidir. Takip eden safhada yine sektöre özel üretilen dikim makineleri ile bu ek yerleri üzerine tercihen dayanıklılığı yüksek polyester iplikler ile dikiş uygulanır. Genel olarak dalış elbiseleri dikiminde kör dikiş adı ile tabir edilen dikiş tekniği uygulanır. Bu dikim tekniği ile dikiş esnasında iğnenin neopren kumaşın diğer tarafına geçmediği dolayısı ile çift taraflı iğne deliği oluşmadığı için su yalıtımını arttıran bir montaj sağlanır.

Free-Sub olarak konfeksiyon parkurumuzun günlük ortalama üretim adedi (avcı elbise için) ortalama 100 ile 120 adet arasındadır. Aynı anda parkurumuzda diğer neopren ürün ve aksesuarlarının da (dalış çorabı, dalış eldiveni vb.) üretimi kesintisiz devam etmektedir.